Розкол України не вдався — результати досліджень Інституту НАН України

 ›  ›  ›  › Розкол України не вдався — результати досліджень Інституту НАН України

відео,круглий стіл,новини  інституту

Розкол України не вдався — результати досліджень Інституту НАН України

Розкол України не вдався — результати досліджень Інституту НАН України

16 жовтня за інформаційної підтримки ГО «Київський прес-клуб» (голова правління Юрій Пересунько), Інституту аналізу та прогнозування (директор Юрій Лісничий), Незалежної профспілки гірників та Конфедерації вільних профспілок України (голова Михайло Волинець) відбувся «Круглий стіл» на тему «Україна: Суспільство на зламі. Результати соціологічного моніторингу Інституту соціології НАН України 1992-2014 р.р.)

В роботі «Круглого столу» взяли участь: Микола Шульга, заступник директора Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук; Євген Головаха, заступник директора Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук; Олександр Вишняк, завідувач відділом соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук; Анна Домаранская, провідний соціолог; Юрій Привалов, старший науковий співробітник, кандидат філософських наук; Володимир Рєзнік, завідувач відділом історії теорії соціології Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук; Наталя Костенко, завідувач відділом соціології культури і масових комунікацій, доктор соціологічних наук; Наталя Соболєва, провідний співробітник Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук; Вікторія Смакота, науковий співробітник, кандидат соціологічних наук.

Згідно оприлюднених результатів дослідження Інституту соціології НАН України, громадяни всіх регіонів у своїй більшості є прихильниками єдиної унітарної України, а не федералізації. Як показало опитування, на питання «Як Ви вважаєте, Україна повинна бути єдиною унітарною державою або диференціацією регіонів?» унітарність підтримали 87% мешканців Західної України, 84% — Центральної і Північно-Східної, 74% — Дніпропетровщини та Запоріжжя, 75% — Миколаївщини і Херсонщини, 71% — Харківщини та Одещині. Тільки в Донецькій області відносна більшість (46% — «за» і 29% — «проти») підтримали федералізацію.

Приєднання до Росії Автономної Республіки Крим стало першою подією, яке об’єднало практично всі регіони України, оскільки, як показало опитування, його не підтримали не тільки 93% мешканців Західної України і 88% — Центральної і Північно-Східної України, але й 88% жителів Миколаївщини та Херсонщини, 79% — Дніпропетровщини та Запоріжжя, 69% — Одещини та Харківщини. Єдиний регіон, це Донбас, де частка прихильників приєднання Росією Криму склала 50%.

Немає принципових відмінностей і щодо відношення громадян різних регіонів України до подій на Донбасі. У більшості регіонів ці події оцінюються як «замаскована агресія Росії» або «діяльність терористичних угруповань» (таких виявилося разом 86% — по Західній Україні, 83% — в Центральній і Північно-Східної України, 70% — на Дніпропетровщині та Запоріжжі, 69% — Одещині та Харківщині. Істотно відрізняються тільки оцінки самого Донбасу,

Відзначається, що в цілому постмайданне процеси в Україні не тільки не посилили політичний розкол регіонів України, а й привели до суттєвої політичної консолідації усіх регіонів України, окрім поки ще Донбасу.

<iframe src=»//www.youtube.com/embed/ovhcelFMDIY» width=»700″ height=»400″ frameborder=»0″ allowfullscreen=»allowfullscreen»></iframe>

Розкол України не вдався — результати досліджень Інституту НАН України Reviewed by on 18.10.2014 .

Розкол України не вдався — результати досліджень Інституту НАН України 16 жовтня за інформаційної підтримки ГО «Київський прес-клуб» (голова правління Юрій Пересунько), Інституту аналізу та прогнозування (директор Юрій Лісничий), Незалежної профспілки гірників та Конфедерації вільних профспілок України (голова Михайло Волинець) відбувся «Круглий стіл» на тему «Україна: Суспільство на зламі. Результати соціологічного моніторингу Інституту соціології НАН

ABOUT AUTHOR /